Rogale Świętomarcińskie - FAWOR SPC - Pieczywo, Ciasta, Lody

Przejdź do treści

Rogale Świętomarcińskie



ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
Smakołyk z drożdżowego ciasta półfrancuskiego uszlachetnianego przez dodatek tłuszczu w procesie wałkowania z masą z białego maku.

Produkt regionalny chroniony prawnie w Unii Europejskiej.

Renoma Rogala Świętomarcińskiego wypracowana została przez cukierników i piekarzy z Poznania, którzy od przeszło 150 lat, co roku na 11 listopada, dzień św. Marcina oferowali mieszkańcom stolicy Wielkopolski ten specjał. Kultywowanie rogalowej tradycji rozprzestrzeniło się na całe województwo wielkopolskie na skutek migracji poznańskich cukierników.

Rogal Świętomarciński cieszy się w Poznaniu niesłabnącą popularnością i jest nierozerwalnie związany z obchodami dnia św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. Choć konsumpcja rogali związana jest z tradycją tego święta, to wyrób ten jest wypiekany i dostępny w sklepach sieci Fawor przez cały rok.
Wróć do spisu treści